Translate

Sunday, January 12, 2014

Burgeri cu sos BBQ (Interpretare dupa Gordon Ramsay)

Saptamana trecuta mi s-a facut pofta de burgeri dupa ce am mancat  la un mare fast-food cu reputatie mondiala un sandwich de 10 ori mai mic decat era prezentat in poza cu o portie de cartofi prajiti fara gust  pe care oricum am dat mai mult decat merita...

Vazusem reteta asta la Gordon Ramsay si am zis sa o interpretez dupa bunul plac. A fost un succes!!!

Ingrediente pentru 4 portii (8 burgeri):


Pentru burgeri:

6 felii ceafa de porc proaspata
200 grame carne de vita cubulete
O ceapa MARE
50 ml ulei de masline
100 grame de boia dulce
sare si piper dupa gust
8 chifle pentru burgei (marimea  depinde de voi cat de multa paine vreti sa mancati )
O salata medie
Rosii 4-6 bucati
Optional- ciuperci, cartofi prajiti si cascaval... La a doua serie eu am pus in burgeri

Pentru sosul BBQ:

O alta ceapa (medie)
4 catei de usturoi
50 ml ulei de masline
O lingura de zahar ( eu am pus doua si a iesit un pic mai dulce dar l-am reglat cu putina zeama de lamaie)
Boia dulce (si iute, dupa gust)
50 ml sos de soia
150-200 ml ketchup (eu am folosit Heinz, mi se pare mai bun ca gust)
1/2 cub de vita ("stock"... unii ii mai spun si supa)


Mod de preparare:

Va recomand sa pregatiti mai intai sosul bbq ca sa se raceasca pana pregatiti burgerul.
1. Taiati marunt ceapa si usturoiul si prajiti-le in ulei de masline pana capata o culoare aramie, apoi asezonati cu sare si piper dupa gust. Ca sa prinda o culoare mai speciala  adaugati si boiaua dulce.



2. Sosul trebuie sa iasa bine caramelizat si cu o textura fina si cremoasa asa ca adaugati zaharul si amestecati continuu dupa care adaugati sosul de soia, supa ( ca sa obtineti supa fierbeti jumatatea de cub de vita intr-o cana de apa), ketchup-ul si apoi fierbeti pana capata o textura de sos dorita.



3. Scoateti sosul intr-un castron si lasati-l la racit. Fara sa spalati tigaia (pentru savoare), (doar o stergeti eventual cu un servetel) adugati iar ulei si lasati sa se incinga bine. Taiati marunt 2 felii de ceafa de porc si prajiti-le in tigaie.


4.Restul de carne tocati-o mediu prin masina si amestecati cu sare piper si boia.  Dupa ce s-a prajit bine carnea scoateti-o pe niste servetele ca sa se scurga de grasime si amasetecati-o apoi cu carnea tocata. Pregatiti burgerii (eu recomand sa fie mai grosi ca sa ramana mai suculenti).


5.Prajiti burgerii cam 5-6 min pe fiecare parte. Cand intoarceti burgerii, daca alegeti sa puneti cascaval, puneti-l deasupra ca sa inceapa sa se topeasca si sa le dea savoare.
  

6.Asamblarea burgeri-lor se face dupa bunul plac. Eu i-am asamblat astfel - salata rupta (daca o taiati cu un cutit metalic oxideaza si devine amara), apoi rosii taiate felii cu putina sare si burgerul cu sos deasupra, dupa care puneti "capacul".





 Va doresc pofta buna!

P.S. Burgerii astia ies foarte bine si la gratar.

2 comments: